Putopisi

Putopis: Pariz

Jeste li znali da je autor Mona Lise osmislio ronilačko odijelo? Da se u Eiffelovom tornju nalaze 2 restorana? Da čak 38 gradova diljem svijeta nosi ime Pariz? Da je ista osoba dizajnirala Eiffelov toranj i Kip slobode?

Vrijeme čitanja: 5 min
15.01.2020

Grad svjetlosti, ljubavi, umjetnosti, mode…

Pariz se opravdano nalazi na listama brojnih putnika. Toliko znamenitosti, parkova, kulturnih, povijesnih i umjetničkih atrakcija da parovima koji dođu na romantično putovanje ne ostane mnogo slobodnog vremena.

Pariz ima 1803 znamenitosti, 173 muzeja, 450 parkova i vrtova, 1124 bara, 400 kina, 1784 pekare.

Krenimo od najpoznatijih:

Eiffelov toranj

Eiffelov toranj nije bio zamišljen kao turistička atrakcija već kao privremena konstrukcija, za potrebe ulaznog svoda za Svjetsku izložbu 1889. Projekt je trebao biti realiziran u Barceloni, no budući da je odbijen ugostio ga je Pariz.

Dobrodošlice nije bilo, građani su se žalili iz estetskih razloga, no toranj je postao omiljeno mjesto umjetnika koji su u njemu pronalazili mir potreban za stvaranje. Gustav Eiffel čak je na vrhu posjedovao vlastiti apartman.

Eiffel u brojkama:

· 300m — visina (75 katova), kad se doda antena dosegne 320,75m (81kat)

· 30 — broj replika diljem svijeta

· 300 — broj radnika koji je radio na izgradnji

· 3 — broj dijelova od kojih se sastoji (viša razina je skuplja, do vrha se dolazi liftom)

· 1665 — broj stepenica

· 8cm — oscilacija visine s obzirom na temperaturu

· 7300 tona — težina metalne konstrukcije ( ukupno 10100t)

· 50t — težina antikorozivne boje kojom se premazuje toranj svakih 7 godina

· 72 — broj znanstvenika čija su imena ugravirana u toranj

S tornja se pruža pogled na veliki, savršeno izgrađen Pariz kojeg dijeli rijeka Seina, a spaja 31 most. Od brojnih obožavatelja Eiffelova tornja ističe se Erika La Tour Eiffel koja se 2007. za njega „udala“. Suprug joj je „štedljiv“ pa kroz noć, navodno, gasi svoja svijetla.

Mona Liza

Još poželjnija „udavača“ u Parizu je — Mona Liza (My Lady Lisa). Tih 76,8x53cm predmet je brojnih ljubavnih pjesama, ali i istraživačkih teorija.

1852. umjetnik Maspero Luc bacio se s 4.kata pariškog hotela ostavivši pismo u kojem navodi da bira smrt umjesto patnje za njenim osmijehom. Maspero nije jedini.

Tko je žena sa slike? Najvjerojatnija teorija jest da je to portret Lise Gherardini, supruge firentinskog trgovca. Budući da slika nikad nije uručena navodnom naručitelju, nastale su i nove pretpostavke.

Jedna je ona o samoportretu koja navodi sličnost autora i portreta. Druga pretpostavlja čija bi to ljubavnica mogla biti, Medicijeva ili čija tuđa. Posljednja govori da to zapravo nije portret stvarne već zamišljene, idealne žene.

Vrijednost ove umjetnine je neprocijenjiva.

Upravo je zato zaštićena pancirnim staklom. 1991. ukrao ju je Vincenzo Perugi kako bi je vratio kući — u Italiju. Osumnjičen je bio i sam Pablo Picasso. Odgovor na vječno pitanje, smiješi li se Mona Lisa, dala je neuroznanstvenica Dr. M. Livingstone objašnjavajući kako razliku doživljavamo zbog različitog stanja uma.

Iza najpoznatije umjetnine na svijetu stoji genijLeonardo da Vinci, ideal renesansne svestranosti. Bio je talijanski slikar, arhitekt, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Shvaćao je utjecaj Mjeseca na plimu i oseku, pretpostavio moderno razumijevanje pomicanja kontinenata te podrijetla fosiliziranih ljuštura, izumio hidrometar i još mnogo toga.

Mona Liza je jedna od preko 35000 umjetnina jednog od najvećih svjetskih muzeja, Louvrea. Procjenjuje se da bi posjetiteljima trebalo oko 5 tjedana da na odgovarajući način pregledaju sva djela na čak 60600m2.

Muzej se nalazi u kraljevskoj palači. Središnje dvorište zgrade (sa staklenom piramidom) leži na osi avenije Chams Elysees (najdulje i najskuplje pariške ulice) te tvori staru jezgru Pariza.

Dvorac Versailles

Sljedeći najpoznatiji muzej je nacionalni povijesni muzej čiji je najpoznatiji dio Dvorac/Palača Versailles. Gradnju je započeo Luj Xlll. 1624. kao lovački paviljon, ne znajući da će to postati političko i kulturno središte Europe.

Vrtovi Versaillesa predivno su mjesto za pobjeći od grada na pola dana — vrlo je sadržajno: spoj vodenih i glazbenih efekata usred bogatih vrtova. Palača je toliko velika da je mogla ugostiti čak 20 000 osoba!

Ovo je samo mali dio velikih pariških znamenitosti.

Neizoistavne su adrese: Slavoluk pobjede (središte trga Charles de Gaulle, 2. najveći slavoluk na svijetu), Palais Royale, muzej d’Orsay, Jardins des Champs-Elysees, de Luxembourg (poznati gradski parkovi), zgrada Opere, Elizejska palača (dom francuskog predsjednika), La Defense (zanimljivo poslovno središte, najveće u Europi)… Ukratko, zove na još!

Francuska kuhinja

Nakon tolikih koraka vrijeme je za degustaciju zanimljive francuske kuhinje koja je poznata zbog različitog porijekla stanovnika koji su za sobom nosili različite specijalitete. Ljubav Francuza prema kuhinji je neupitna. Sirevi, juhe, pečenke, salate, slastice i naravno vina te cognac sakupljali su se kroz godine dolaska imigranata.

Knjiga ne bi bila dovoljna za opisati doživljaj Pariza. On zaista nudi sve, od kulture do zabave, od odmora do umora. Definitivno ga se podcjenjuje kada se smatra da je zaključavanje lokota zaljubljenih parova i slikanje ispred Eiffela dobar marketinški trik za privlačenje milijuna turista. Pariz zaista opravdava očekivanja.

Pariz

Umjesto nuđenja svojih životopisnih uspomena, nudim vam još neke zanimljivosti koje sam sakupila istražujući destinaciju, u nadi da će vas one nagovoriti da se odlučite kročiti na pariško tlo:

Fun Facts:

– Cabareti su poznato mjesto zabave, najpoznatiji je Moulin Rouge i njegove can can plesačice

– Da je zasebna država, Pariz bi bio 17. u svijetu po pitanju ekonomije

– Sva stabla u Parizu su označena i prebrojana, ima ih 470,000

– Do 2012. postojao je samo 1 znak STOP koji je uklonjen jer se prometni znakovi daju onima koji imaju prednost. Znak je nekoliko puta bio ukraden

– Svakog se dana prosječno snimi 10 filmova ili reklama na ulicama Pariza

– Sustav vlakova trebao se zvati Metro Express Regional Defense Etoile M.E.R.D.E. što u prijevodu znači shit, pa je preimenovan u R.E.R.

– Plamen slobode kod Pont de l’Alma predstavlja prijateljstvo Amerike i Francuske

– Pariz je grad s najviše knjižnica, ukupno 830

– Nacionalni ples kotiljon zapravo dolazi s Kariba, a specifičan je po dijelenju darova

– Najveće kino je le Grand Rex sa 2800 sjedala

Parižani su odmjereni, kulturni, ali pomalo suzdržani ljudi. Ipak, atmosfera grada je topla i gostoljubiva.

Kažu da se na dobre stvari jednostavno priviknuti, a Pariz je zaista dobar grad. Iskustvo pariške profinjenosti i kulturnog bogatstva stvara želju za povratkom i daljnjim upoznavanjem.

Napomene:

1. kao i za ostale gradove, preporučujem Free Tours — lokalni vodiči koji imaju nekoliko tura, provjerite odakle se i kada kreće, u Parizu ih ima mnogo i ono što sam isprobala bilo je vrlo kvalitetno.

2. Nemojte preskočiti cijeđenu naranču

3. Udobno se obujte

4. Studentima su sve znamenitosti besplatne uz X-icu (Eiffel ima sitnu nadoplatu)

Au revoir!